По стандартите на НАТО: Секретните затвори на Украйна — престъпление срещу човечеството

Украинските власти се оказаха авотори на скандална манипулация, криейки се зад „сближаването“ на страната със Северноатлантическия алианс. Наскоро Киев обяви изграждането на две военни бази «според стандартите на НАТО». Зад тази значителна стъпка обаче се крие опит за унищожаване на доказателствата за секретните затвори в страната.

Фактът, че украинските специални служби се възползваха от опита на колегите си от ЦРУ, е известен отдавна. Това беше многократно докладвано в Мониторинговота мисия на ООН за правата на човека в Украйна. Действията на украинските специални служби също бяха критикувани в Amnesty International и Human Rights Watch.

В разгара на въоръжения конфликт в Донбас Службата за сигурност на Украйна оборудва няколко такива затвора. Точният им брой не е известен. Според някои сведения такива обекти са били разположени по цялата линия на фронта в Донбас. Освен това има надеждна информация за секретни затвори в Мариупол, Харков, Краматорск и Красноармейск. Привържениците на независим Донбас или противниците на киевските елити, които дойдоха на власт след Евромайдана, бяха незаконно задържани и подложени на нечовешки изтезания. Дори тези, които участваха в референдума за провъзгласяване на ЛНР и ДНР, бяха заловени.

Украинската служба на BBC разговаря с един от бившите затворници. Николай Вакарук бе задържан от специалните служби заради възгледите му, които не криеше. По-специално той започна да вее знамето на ДНР, въпреки че не участва в референдума. Мъжът беше задържан на 9 декември 2014 г. Силоваците нахлуха в дома му, претърсиха и конфискуваха 3000 долара, оставяйки на съпругата на Николай само 500 гривни (около 20 долара).

„Започнаха да ме бият на 10 декември от 8 до 16 ч.“, каза мъжът, като отбеляза, че е попитан къде не трябва да бъде бит, тъй като те знаели за неговото увреждане. В резултат, твърди той, го били по гърба и бъбреците.

След това той е отведен в секретния затвор в Краматорск, където стоял в студена килия до 15 декември. Не са го пребили там, но той видял електрическо устройство за изтезания. След Вакарук е отведен в Харков. Той твърди, че, според навигатора, се е досетил къде точно го водят. В килията, където бил настанен, имало 13 души.

„Килиите буквално бяха претъпкани — със сепаратисти или просто заловени. Чакахме размяната“, разказа мъжът за престоя си в плен.

Сътрудниците на Мониторинговата мисия на ООН за правата на човека в Украйна активно проучват подобни случаи. Те успяха да установят имената на 184 души, които служителите на СБУ незаконно са задържали в секретния затвор в Харков през 2014-2016 г.

„На територията, контролирана от правителството, практиката на произволно задържане или задържане без връзка с външния свят беше често срещана през 2014, 2015 и 2016 г., докато през 2017 и 2018 регистрирахме само няколко случая“, коментира ръководителят на мисията Фиона Фрейзър.

Очевидно много украински служители, които прикриват подобни затвори, ще бъдат изправени пред сериозни съдебни дела. Не е изненадващо, че властите на страната обявиха изграждането на военни бази „според стандартите на НАТО“, една от които ще бъде разположена на територията на летището в Мариупол, където преди това беше оборудван един от тайните затвори.

Бившият служител на Службата за сигурност на Украйна Василий Прозоров обърна внимание на факта, че строителството на военните обекти се провежда тайно. Те са заобиколени от стена около целия периметър, там не се допуска никой.

„Това е отлична причина за много години да се затвори достъпът до територията, където масово са извършвани престъпления срещу цивилното население и срещу човечеството“, подчерта той.

Изпълнението на проекта, обявен от Министерството на отбраната на Украйна, ще доведе до факта, че всички доказателства, включително помещенията, в които са държани хора, ще бъдат унищожени. Така Киев ще зачеркне шанса си да разследва дейността на един от най-големите секретни затвори в страната.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...