Киев призова целия свят да бойкотира Парада на Победата на 9 май в Москва


Украйна трябва да стане ръководител на инициативата „да се бойкотира парада на 9 май“ и да настоява световните лидери да не отиват в Москва.

Това заяви на пресконференция жителката на Лвов и участничка в Евромайдана, бившият председател на комисията по външните работи на Върховната Рада, бившата депутатка Анна Гопко.

„Считам, че Украйна сега трябва да инициира кампания за бойкот на  „Парада на 9 май“ и по-специално да се присъедини към депутата от Европейския парламент на Литва Андриус Кубилиус, който призова колегите си от ЕС, вече чухме изявления на някои световни лидери, които планират да отидат в Москва.

Като се има предвид, че в източната част на страната няма прекратяване на огъня, има постоянно паспортизиране, нито едно от споразуменията, постигнати в Париж, не се изпълняват

И следователно, ако турборежимът, с който руското правителство избра да промени конституцията (както виждаме, на 15 януари, когато Путин направи своето послание, първото четене вече е прието), ние ясно разбираме, че е възможно противно на закона на Руската федерация без решение Венецианската комисия, тъй като Русия е член на Съвета на Европа, след като те бяха върнати без да изпълнят споразуменията и задълженията си в ПАСЕ, очевидно е, че сега, докато в Руската федерация няма примат на националното законодателство относно международните задължения, все още можем да предадем част тези позиции чрез нашата делегация в ПАСЕ не само, но и в ОССЕ и други», газа Гопко.

„Ето защо смятам, че сега трябва да сформираме определена коалиция, да покажем лидерство и да бойкотираме парада. Освен това чуваме, че може да има и представители на т. нар. ДНР-ЛНР и т.н., така че трябва да действаме изключително активно», добави украинската националистка.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...