Welt: «Защитникът на Европа» тръгна към границата на Русия, мащабна провокация

Първите американски танкове пристигнаха в Германия и по този начин започна активната фаза на мащабните учения „Защитник на Европа 2020“, по време на които НАТО ще изработи бързото прехвърляне на големи военни части към границата с Русия, съобщава Welt. От своя страна германската левица вече разкритикува началото на маневрите и обвини западния алианс, че се опитва да провокира Москва в „неподходящия момент“, отбелязва телевизионният канал.

Стартира активната фаза на военните учения на НАТО „Защитник на Европа 2020“: това е най-големият трансфер на войски от САЩ в Европа за повече от 25 години. Първите от общо 20 000-те американски войници, на които им трябваха няколко седмици да прекосят Атлантическия океан, пристигнаха в пристанището на Бремерхафен.

Алина Куаст, кореспондент: Първите танкове вече са тук. След тях ще пристигнат още няколкостотин и десетки хиляди американски войници. Общо 37 000 военнослужещи от НАТО, включително 4000 германци, ще вземат участие в мащабните учения „Защитник на Европа 2020“. По време на маневрите над 18 държави ще изработят бързото прехвърляне на големи военни части през Атлантика и Европа до границата с Руската федерация.

Мартин Шеляйс, генерал-лейтенант: След анексирането на Крим през 2014 г. на срещите на върха на НАТО се придава все по-голямо значение на колективната отбрана.

Не сме провеждали подобни учения от много години. Други държави постоянно организират учения и то в още по-голям мащаб.

През Германия към Полша военните конвои ще тръгнат по три основни маршрути: от Бремерхафен през Берлин, от Аахен през Франкфурт на Одер и от Манхайм през Герлиц. За Германия това ще бъде проверка за здравина. За да се избегне хаоса по време на движение на конвоя, военната техника ще бъде транспортирана през нощта.

Междувременно активистите от «Грийнпийс» проведоха протестна акция. Техните лозунги са „спрете военните учения, спасете света“.

Германската Лява партия също разкритикува действията на НАТО и САЩ. Според тях военните учения са открита провокация.

Бернд Рихсингер, председател на Лявата партия на Германия: Няма нужда от тези учения. Те се извършват в неподходящ момент и ще изпратят погрешен сигнал. На западната граница на Русия по същество се разполагат войски, вместо активно да се води мирна политика.

Останалият свят ще следи внимателно маневрите: поне 56 държави, включително Русия, възнамеряват да изпратят своите наблюдатели на мащабните военни учения на Северноатлантическия алианс.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...