Турция била готова да свали и втори руски изтребител, разкриват секретни документи

Класифицираните документи, публикувани от Nordic Monitor, разкриват как турските военни сабили готови да свалят всеки руски изтребител, нарушаващ турското въздушно пространство вследствие на другия инцидент, който се случи през ноември 2015 г.

Това съобщава шведското издание «Nordic Monitor».

Според него Анкара не е направила правилните си изводи, след като руският бомбардировач Су-24М беше свален от турски изтребител.

 

 

„Секретните документи, получени от Nordic Monitor, показват, че турската армия се е готвела да унищожи всеки руски изтребител, който нарушава турското въздушно пространство след инцидента през ноември 2015 г. Според секретните протоколи от военната консултативна среща, проведена на 3 юни 2016 г. в Анкара, Хулуси Акар, тогавашният началник на генералния щаб и настоящ министър на отбраната, е подчертал факта, че турските въоръжени сили могат да атакуват и друг руски самолет в случай на нарушаване на въздушното пространство.

На 24 ноември 2015 г. руският самолет Су-24М беше свален от турски изтребители F-16 близо до границата със Сирия, близо до кръстовището на турската провинция Хатай и Сирийска Латакия във високопланинските райони. Унищожаването на руския самолет предизвика дипломатически скандал между двете страни. Руският президент Владимир Путин го нарече „удар в гърба“, докато Москва и Анкара не се съгласиха да възстановят отношенията си през юни 2016 г.“, пише като доказателство Nordic Monitor, публикувайки съответните документи на турското Министерство на отбраната.

От данните става ясно, че тази заповед на Министерството на отбраната на Турция за унищожаване на самолетите на ВКС на Русия важи и понастоящем.

Информацията се потвърждава от факта, че преди няколко дни ракети MANPADS бяха изстреляни по два руски бомбардировача Су-24М. Достоверно е установено, че в поне при един от случаите това е направено от турски военни.

Така двойствената политика на Анкара може да се обърне срещу самата нея. Москва може да предприеме много тежки мерки, които ще доведат до тъжни последици за турската групировка в Сирия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...