СМИ Великобритания: Борис Джонсън се кани да разгроми британския флот

Редакторът на списание Warships International Fleet Review Иън Балантайн разкритикува желанието на британското правителство да намали разходите за отбрана във Великобритания, съобщава Daily Express. По-конкретно, опасенията на експерта са породени от потенциалните авиационни удари и заплахата от срязване на подводните кабели от страна на Русия.

СМИ Великобритания: Борис Джонсън се кани да разгроми британския флот

В тази връзка решението на премиера Борис Джонсън да намали бюджета на всички министерства, включително Министерството на отбраната, с 5% в полза на Националната здравна служба, предизвика опасението на Балантайн. Постоянният секретар на Министерството на отбраната на Обединеното кралство Стивън Лоугроув потвърди, че пет нови фрегати от типа 31 ще влязат в състава на британския флот до 2027 г., тоест четири години по-късно от планираното, отбелязва изданието.

Така до средата на 20-те години Великобритания ще има само 15 фрегати и есминци на въоръжение, докато дори Италия ще има повече —  17, отбелязва авторът.

„Срамота е да разгромите флота си, очаквайки, че военноморските сили на други държави ще се бият и ще умират за вас“, цитира Daily Express думите на Балантайн.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...