Сълзотворен газ срещу протестиращи жители на Егейските острови

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи жители на Егейските острови.
Те се противопоставят на изграждането на нови бежански лагери и настояват всички мигранти на островите да ги напуснат незабавно. Опозиционните партии в Гърция обвиняват премиера Мицотакис в липса на стратегия по решаване на мигрантската криза.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Напрежението по гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос е на границата на гражданско неподчинение след като правителството изпрати с кораби необходимата техника за строеж на нови мигрантски лагери. Жителите блокираха пристанищата с цистерни, тежки автомобили и дори с дървета, за да попречат на техниката да достигне до терените за строежи. На Лесбос и Хиос хората направиха жива верига.
Полицията не успя да овладее напрежението. Намесиха се и специалните части за борба с безредиците и на няколко пъти използваха тази нощ сълзотворен газ срещу протестиращите. Камбаните на църквите през цялата нощ биеха за бедствие и хората се стичаха да протестират.
Терените за строеж се охраняват от доброволни отряди на местни жители.
Представители на правителството правят опит да убедят местните жители, че изграждането на затворени бежански лагери ще постави под контрол поведението на мигрантите.
Цялата местна власт подкрепя протестиращите, съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...