Русия е единствената държава в света, която може да победи САЩ дори без ядрено оръжие

В Китайската народна република обясниха защо Белият дом счита Русия за потенциален „противник номер едно“. Според китайските медии американските власти харчат време и ресурси за военни операции в други страни, докато в Руската федерация са се концентрирали върху разработката на въоръжения.

Китайският интернет портал Sohu съобщи, че Русия е единствената държава в света, която може да се противопостави на въоръжените сили на САЩ дори без ядрено оръжие. Китайските анализатори припомнят, че СССР бе въоръжен с голям брой мощни ядрени бойни глави. Въпреки това, противно на надеждите на официален Вашингтон, след краха на световната държава СССР, въоръженият потенциал на Русия не е отслабнал — по „наследство от СССР“ Русия е получила целия ядрен арсенал, който е държал американците в страх до 1991 г.

Решенията на руския президент Владимир Путин, насочени към възстановяване на държавната икономика, направиха руските въоръжени сили най-добрите в света. Ето защо сега Белият дом смята Кремъл за свой основен потенциален противник. Авторите на статията отбелязват, че през последните години Москва активно модернизира съветската военна техника и разработва най-нови въоръжения, докато САЩ харчат огромно количество ресурси за военни операции в чужди държави за геополитическите си интереси.

„Русия, дори и без ядрено оръжие, може да се изправи срещу САЩ. През последните години Съединените щати, докато воюваха с други страни, показаха смазваща сила, но те се бориха срещу слаби противници“, се казва в публикацията на китайското издание.

По-рано публицистът Юрий Голуб сподели, че постиженията на руското Министерство на отбраната в разработването на въоръжения са разсеяли чувството за „неуязвимост“ в Съединените щати.

Според него Вашингтон се опитва да съкрати изоставането си във въоръжението спрямо Москва и продължава да се занимава със собствени разработки.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...