NI: Русия притежава «странен» боеприпас с „изключително мощна“ разрушителна сила

Списанието The National Interest определи руския боеприпас с калибър 12,7 х 55 мм като едно от „най-странните сред активно използваните“ заради „изключително мощната“ му разрушителна сила.

Както отбелязва изданието, дебелият, но в същото време къс корпус на боеприпаса е подходящ за „стрелба с тежки куршуми, летящи с малка скорост“.

NI подчертава, че това прави патроните полезни за постигането на такива специални цели като поразяването на противника в съвременни бронирани жилетки, които не могат да бъдат пробити с боеприпаси с параметри 9 х 39 мм.

Уточнява се, че такива патрони обикновено се използват при стрелба с крупнокалибрени снайперистки пушки ВССК и щурмови револвери РШ-12.

Освен това, NI споменава за крупнокалибрения автомат AШ-12 (ШАК-12), с който тези боеприпаси също могат да бъдат използвани, отбелязвайки отличителните му характеристики в сравнение с традиционните образци на съветско и руско огнестрелно оръжие.

По-рано военният експерт Майкъл Пек в материал за The National Interest сподели за опасностите от руската тежка огнеметна система «Солнцепек», която, както твърди авторът, е предназначена да прочисти укрепени обекти на противника, включително бункери.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...