Лавров: Ще продължим офанзивата в Сирия, Русия никога не капитулира

Руският министър на външните работи Сергей Лавров отхвърли призивите за спиране на подкрепата от Русия за сирийската офанзива в Идлиб в северозападната част на Сирия, съобщава АФП.

«Това е капитулация пред терористите и дори награда за тяхната дейност в нарушение на международните договори и многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН», заяви Лавров пред Съвета за правата на човека на ООН в Женева.

Лавров обвини някои правителства в «желание да оправдаят скандални действия, извършени от радикални и терористични групировки. В противен случай би било трудно да се обяснят увещанията относно възможността за сключване на мирни споразумения с бандити«, каза той, като се позова на ситуацията в Идлиб.

Настъплението от подкрепяните от Русия сирийски войски срещу бунтовниците, подкрепени от Турция в Идлиб, причини бягство на стотици хиляди хора.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планира да проведе среща на върха на 5 март с лидерите на Русия, Франция и Германия по време на ескалиращия конфликт.

Но във вторник той каза, че вместо това може да проведе разговори лице в лице с руския президент Владимир Путин или в Истанбул, или в Анкара.

Базираният в Женева международен комитет на Червения кръст също във вторник заяви в изявление, че е «силно разтревожен» от ситуацията за цивилни, които бягат от сраженията.

«Това е най-лошата вълна на разселване, която наблюдавахме по време на конфликта в Сирия. На фона на суровите зимни условия в Идлиб виждаме хора, хванати в капан, изолирани и без начини да се справят. Това е напълно неприемливо», заяви Фабрицио Карбони, директор за Близкия и Средния Изток.

Карбони призова всички страни в сегашните боеве «незабавно» да позволят на цивилните да се оттеглят в безопасна зона, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...