Британските фермери: Не искаме «хлорирани пилета» от САЩ

Британските фермери реагираха остро на предположенията, че правителството на Борис Джонсън ще позволи вноса на така наречените „хлорирани пилета“ и други нискостандартни селскостопански продукти в търговските преговори със САЩ, което ожесточава споровете около стандартите за храните след Брекзит.

Британските фермери: Не искаме "хлорирани пилета" от САЩ

Ръководството на Националния фермерски съюз, който днес провежда годишния си конгрес, настоява правилата за минимални стандарти за вноса да залегнат в закон и останалите страни да търгуват с Обединеното кралство по неговите стандарти.

Фермерите се опасяват, че страната ще бъде наводнена с евтин внос далеч под британските стандарти, което пък може да доведе забраната в Европа на произвеждани в Обединеното кралство храни, ако стандартите бъдат занижени.

Бившият министър на околната среда, храните и селското стопанство Тереза Вилиърс обеща на фермерите миналия месец, че „хлорираните пилета“, които Съединените щати искат да изнасят за Великобритания, където те в момента са забранени по здравословни причини заради обработката с хлор, ще бъдат изключени от търговските преговори.

Вилиърс обаче бе уволнена, а правителството сега отказа да даде гаранции, че нейното обещание ще залегне в закона за селското стопанство, който трябва да бъде гласуван в парламента.

Новият министър на околната среда Джордж Юстис отказа да даде тези гаранции, а това поднови споровете и разгневи фермерите.

От Брюксел бе съобщено, че ЕС ще настоява Лондон да запази забраната върху „хлорираните пилета“, ако иска да постигне двустранна търговска сделка. Там министрите по европейските въпроси на страните членки на Европейския съюз обсъждат мандата за търговски преговори с Великобритания. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...