Огнян Минчев: Истерията срещу еврото идва от Русия

Присъединяването към еврозоната слага край на плановете на проруските среди да отделят България от ЕС и да я обърнат към Евразия — това е причината за истерията срещу еврото. Такава позиция изрази политологът Огнян Минчев в публикация във Фейсбук.

«Именно това е причината господата от Евразия да раздуват истерия против еврото в България. Вече три десетилетия политици и наблюдатели предупреждават, че ако не скъсаме пъпната връв със съветската империя, или ще бъдем всмукани обратно в евразийското безвремие или ще останем ничия земя между Изтока и Запада.

Голямата битка бе за присъединяването към институциите на Запада. Тя бе спечелена, но се оказа недостатъчна. Просто защото институциите поддържат социални реалности. Постсъветският олигархичен модел на контрол върху енергетиката, корупцията и «дълбоката държава» в България оцеля и започна отново да набира сили с възвръщането на Москва като инвазивна международна сила.» — коментира Минчев.

Той посочва, че пропагандната кампания срещу еврото разчита на слабата информираност на младите хора за миналото и настоящето на Русия.

«Битката се води за всяко ъгълче на общественото съзнание, което трябва да повярва, че Европа е бедност и нещастие, а Евразия — светло бъдеще. Агресивната пропаганда разчита на факта, че вече 3-4 поколения българи след 1989-та не знаят и няма откъде да научат истината за миналото и настоящето на Русия.

Така свободата става робство, войната — мир, а черното — бяло.

Еврото става пъклен заговор срещу България… И никой не смее да запита — колко живи пари са влезли в България през последните две десетилетия от Европа и колко — от Евразия. И парите не са всичко. Но това е следваща тема на разговор.» — заключава политологът, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...