Cumhuriyet (Турция): Народът на Турция не иска война с Русия и Сирия

Заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП) на Турция изрази мнението си за конфликта в Сирия, коренно различен от позицията на официална Анкара. Според него заплахата за страната не идва от Дамаск и присъствието на турските военни в Идлиб не може да бъде оправдано с никакво споразумение.

Превод от Cumhuriyet (Турция):

Унал Чевикьоз, заместник-председател на Републиканската народна партия на Турция, на пресконференция, проведена в централата на неговата партия, отбеляза, че Идлиб е изключително важен въпрос за националната сигурност в Турция, особено предвид загубите, понесени от началото на 2020 г.

«Народът на Турция, нашите граждани и нашият народ не искат война със Сирия и Русия», заяви Чевикиоз. — Ние, от Републиканската народна партия, не искаме война. Вярваме, че със Сирия все още са възможни мир и мирно разрешаване на сирийския проблем. Искам специално да подчертая това. Но има такива, които искат война. Няма законна и оправдана причина Турция да се бие със Сирия».

„Турция трябва да предложи мир възможно най-скоро и пакет от мерки за постигане на мир, които могат да помогнат за разрешаването на проблема с Идлиб и да се извади Сирия от безизходицата, в която се оказа“, продължи политикът.

За целта, според Чевикьоз, е необходимо да се направи следното:

„Първо: Турция трябва да се откаже от налудничавото си желание да промени режима в Сирия. Второ: днес вече не е възможно да се оправдае присъствието на Турция в Идлиб чрез споразумението от Адан. Ако Турция действаше в съответствие с този документ, тогава турската и сирийската армия нямаше да се сблъскат една с друга.

Трето: заплахата, пред която е изправена Турция в сирийската гражданска война, не идва от Сирия. Самата Сирия не представлява никаква заплаха за Турция. Но Турция е изправена пред важен бежански проблем. И за да реши проблема с бежанците, Турция трябва, разбира се, преди всичко заедно с Русия, както с помощта на руснаците, така и директно да започне диалог с администрацията на Дамаск и да преоцени този проблем.

Ако Турция трябва да създаде безопасна зона, тя трябва да обсъди със Сирия въпроса за готовността й за това. И накрая, турският народ не иска война със Сирия и Русия. Ние, РНП, считаме за важно да се ръководим от концепцията за мирно уреждане и да се придържаме към подход, който отхвърля военния метод за решение. Поставяме интересите на нашата страна над партийните интереси».

Петя Паликрушева

Източник: http://cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye-halki-savas-istemiyor-1722252

Коментари:

Зареждане ...