«Това беше пълен провал»: Американски офицер за настъплението на Турция и джихадистите в Идлиб

Вече е напълно очевиден пълният провал на настъплението на терористите срещу позициите на сирийските сили в Идлиб, въпреки активното участие на турските въоръжени сили. Американският военен експерт Скот Ритер стига до това заключение, твърдейки, че друг резултат не се е предвиждал.

Той е американски разузнавач от морската пехота в оставка. Служил е в Съветския съюз като инспектор за прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, след това е назначен в щаба на генерал Шварцкопф по време на войната в Персийския залив, а през 1991-1998 г. работи като инспектор по въоръженията в ООН.

Поражението като неизбежност

Джихадистите на терористичната групировка «Хайят Тахрир ал Шам» (забранена в Руската федерация) с участието на турски воeнни нападнаха сирийската армия, но атаката бе обречена от самото начало. Сега основният въпрос е защо? — пише Ритер.

Джихадистите с подкрепата на турската артилерия успяха да превземат няколко позиции на сирийската армия в района на населеното място Найраб, като получиха няколко трофейни бронирани машини, но след това бяха изтласкани обратно в резултат на въздушните удари на руските ВВС.

При това, турските военни за първи път открито се биели рамо до рамо с джихадистите, пише американският офицер. Според експерта битката за Найраб трябвало да бъде прелюдия към масирано нашествие на Анкара, начало на нова кампания, „предназначена да накаже сирийската армия и нейните руски съюзници“.

Битката свърши — отивам си вкъщи

Но има един проблем в този сценарий — руските ВВС… Докато руските самолети действат в Идлиб, нито една настъпателна операция срещу сирийската армия няма шанс за успех, посочва Ритер.

Както твърди американският офицер, турската армия е била напълно наясно с тази реалност и затова възниква въпросът: защо бе започната атака, обречена на провал? Според Ритер, първо трябва да се вземе предвид следното: Анкара не е знаела как ще реагира Москва.

(тук добавяме едно «Хм, би трябвало да е знаела», всеки умен човек би се досетил за реакцията на Москва, бел.ред.)

Отговорът на този въпрос вече е даден. Извършвайки нападение срещу Найраб, Турция изостри ситуацията почти до нивото на пряка турско-руска конфронтация, отбелязва експертът.

В тези условия, според него, най-вероятно Анкара ще се съгласи с позицията на Кремъл, като започне да демонстрира стремеж към деескалация, «за да се избегнат дългосрочни щети върху турско-руските отношения». Москва обаче ще изисква безусловно прочистване на провинцията от джихадистите. И Турция ще бъде принудена да вземе предвид тази позиция, „ако не е готова да рискува с пълномащабна война с Русия за Идлиб“.

Като цяло тази последна битка трябва да се разглежда като твърдото решение на Кремъл да завърши обединението на страната под властта на Дамаск.

Е, затова Ердоган позвъни на Путин и двамата обсъдиха ситуацията в Идлиб.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган по телефона обсъдиха ситуацията в сирийския Идлиб. Според Кремъл руският лидер е изразил сериозна загриженост за агресивните действия на екстремистките групировки в региона и също така е заявил за необходимостта от безусловно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, съобщи РИА Новости.

Освен това, Путин и Ердоган са потвърдили, че ще продължат интензивните контакти между военните на двете страни, и също са се договорили да засилят междуведомствените консултации относно Идлиб за намаляване на напрежението там.

На свой ред от администрацията на турския лидер заявиха, че Ердоган е казал на руския си колега за необходимостта от сдържането на сирийския режим в Идлиб и предотвратяване на хуманитарната криза там.

Освен това, Ердоган е отбелязал, че регулирането в Идлиб трябва да се основава на пълното прилагане на споразуменията от Сочи. Двамата лидери са потвърдили ангажимента си към всички постигнати по-рано споразумения за Сирия, допълниха от администрацията на Ердоган.

Е, това беше, Ердоган.

Оти ги руча тези жабета, така и не разбрахме.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...