Сирия: Ще стреляме и поразяваме всеки, който наруши въздушното ни пространство!

Частите на противовъздушната отбрана на Сирия получиха заповеди да стрелят и поразяват всеки в случай на незаконно нахлуване във въздушното пространство на републиката. Това заявиха от командването на въоръжените сили.

„Всяко проникване в сирийското въздушно пространство ще се счита за външна военна агресия. Бяха издадени заповеди до центровете за противовъздушна отбрана и ВВС силите на страната да се противопоставят на агресията с всички налични средства“, цитира сирийската агенция SANA военен източник.

По време на откриването на вражеските цели „ще бъдат положени всички усилия за незабавното им преследване и унищожаване“, добавиха от сирийската правителствена армия.

През януари авиобаза Тифор в източните части на сирийския Хомс беше нападната от бойни дронове и ракети, част от които бяха свалени.

По-рано съобщихче, че арабските медии информираха за мащабна атака срещу руската въздушна база Хмеймим. Според тях неидентифицирани изтребители, навлизайки от страната на Средиземно море, са изстреляли ракети «въздух-земя» към летището.

Сирийската държавна телевизия съобщи снощи, че град Джебла, разположен на брега в близост до руската въздушна база, е бил подложен на ракетен обстрел откъм Средиземно море.

„По-рано вечерта беше активирана системата за противовъздушна отбрана на Сирийската арабска република в западната част на страната. В материалите на сирийската телевизия се съобщава, че неизвестни сили са извършили обстрели на околностите на Джебла, разположени в провинция Латакия.

Припомняме, че в Латакия се намира въздушната база на ВКС на Русия Хмеймим. Джебла се намира недалеч от мястото на дислокация на руските военни. Особено внимание се обръща на факта, че ракетните удари са били извършени, според сирийските източници, от Средиземно море.

Информация е потвърдена от Cирийската арабска армия. В същото време няма данни относно следното: от какви точно средства са изстреляни ракетите. Според някои съобщения става дума за авиация, която е нанесла удар върху инфраструктурата на правителствените сили на страната. Понастоящем материалите не показват доколко ефективно са реагирали сирийските средства за противовъздушна отбрана по отношение прихващането на противниковите ракети.

Според данни от източници най-малко 7 ракети са били изстреляни по руските военни, а нападението е извършено от град Джиср ал Шугу, където няколко часа преди това са забелязани джихадисти. Според местни източници към летището са изстреляни 7 ракети.

Като се има предвид разстоянието, само турските MLRS T-122 Сакария са можели да стрелят в такъв обсег. Прави впечатление, че атаката последва веднага след изявлението на Анкара за готовността й да наруши споразуменията за Сирия между Турция и Русия.

Системите за противовъздушна отбрана на руската въздушна база Хмеймим отблъснаха ракетните удари от Идлиб. След обстрела във въздуха бяха издигнати самолети на ВКС на Русия, които удариха огневите позиции, от които бяха извършени изстрелванията на ракети.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...