Най-големият в света специален кораб се върна на работа по «Северен поток-2»

Вечерта на 21 февруари чуждестранен кораб тръгна по маршрута на Балтийския газопровод от Русия до Германия. Stornes стана третият кораб, който се върна на работа след налагането на американските санкции върху участниците в проекта. Корабите укрепват вече изградения участък от «Северен поток — 2» във финландските води.

По данни на навигационния портал Marinetraffic, корабът със специално предназначение

Stornes е започнал работа през нощта на 21 февруари. Корабът е пристигнал от финландското пристанище Инкоо. Там е разположена една от логистичните бази на проекта.

Съдейки по разпорежданията  на руското правителство, корабът (който се занимава с полагането на твърд строителен материал по газопровода) участва в „Северен поток-2“ от 2018 г. и след въвеждането на американски санкции срещу участницитe в изграждането на газопровода, той тръгва по маршрута за първи път. Корабът принадлежи към конгломерата Van Oord и е под знамето на Холандия. Това е най-големият в света кораб в своя клас.Построен през 2006 г. в Китай, той е в състояние да работи на дълбочина до 2 хиляди метра. Stornes може да вземе на борда си до 27 хиляди тона чакъл и да натрупва до 3 хиляди тона на час. Динамичната система за позициониране позволява на кораба да следва точно маршрута. Екипажът на Stornes се състои от 50 души.

До Stornes е друг кораб, изпълняващ същите функции, Nordnes. Той също е във финландската икономическа зона и вече седмица запълва изградения участък от тръбопровода по-близо до Швеция.
Първият кораб със същите функции, който се върна на работа по «Северен поток-2» след налагането на амереиканските санкции, е Rockpiper. Той в момента се намира в пристанището на Финландия Инкоо.

Корабите продължават да участват в проекта, въпреки че на 21 януари изтече „гратисният“ период на санкциите на САЩ. Става въпрос за работа, която не влияе върху завършването на газопровода, но може да повлияе върху безопасността на вече изградения участък. Операторът на проекта Nord Stream 2 AG потвърди, че строителните работи по «Северен поток-2» продължават.

„Дейностите като завършване на депата по брега и стабилизирането на морските участъци по газопровода продължават, както е планирано. За да се запази целостта на тръбопровода, камъните се полагат в морския участък във водите на Русия, след това на Финландия и Швеция“, заяви говорителят на компанията Йенс Мюлер.
Към днешна дата са положени повече от 2300 километра от «Северен поток — 2» от приблизително общо 2460 километра. Основният незавършен участък от 160 километра по двете линии на газопровода е разположен в икономическата зона на Дания и малък сегмент в германските води.

Днес Газпром разполага с три руски кораба от подобен тип, които могат да се използват за завършване на газопровода в Балтийско море. „Академик Черски“ има динамична система за позициониране, понастоящем той отплува от «Находка» към Сингапур, след което ще се включи в проекта.

«Фортуна» понастоящем се намира в германското пристанище Мукран в Балтика и също ще се включи в проекта.

На 11 януари, след преговори с германския канцлер Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще може да завърши газопровода самостоятелно, без да привлича чуждестранни партньори. Завършването на «Северен поток-2» е само въпрос на време.

„Без съмнение завършването на строителството ще бъде отложено за няколко месеца. Но се надявам, че до края на тази година или през първото тримесечие на следващата година работата ще бъде завършена и тръбопроводът ще заработи“, каза руският лидер.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...