Гениалният ход на Путин: Национализация на «Сбербанк»?

Скъпи приятели, това е кошмар — нашият скъп чичо Вова вкарва в шок и ужас системните либерали в Русия 🙂 Или разпуска правителството, след това забранява двойното гражданство, а сега посегна на най-святото  — според вас на конституцията? Още по-лошо! Посегна на Сбербанк. Това не е „Газпром“, който е „национално достояние“, а компания, собственост на Централната банка, която има твърде хитри отношения с МВФ, така че Сбербанк, може да се каже, е международно съкровище!

Ако трябва да се изразя по-сериозно, това е почти системно изтребление на руските мили либерали! Отначало бяха притиснати в правителството, изхвърляйки наведнъж цял клан от властта, а сега Вова посегна на главия им портфейл.

Как беше по-рано? Сбербанк беше подчинена на Централната банка, която стои настрани от всички държавни органи. От една страна, това увеличаваше позицията на самия Герман Оскарович Греф, който уж беше начело на най-голямата държавна корпорация, но без да се подчинява почти на никого, защото Централната банка наистина е държава в държава.

Компанията е мощна, текат огромни парични потоци. Всеки, който се нуждае от финансиране, се налага да направи дълбок поклон към Сбербанк, но малко хора могат да окажат натиск върху нея! Това беше нещо като позиция негласен ЦАР.

Това, дами и господа, вече е настъпление по всички фронтове от страна на Путин! Отначало системните либерали бяха изхвърлени от правителството, но още тогава беше ясно, че същото не е достатъчно, защото в Сметната палата, в Централната банка и пр. са налице още цяла поредица от лица, които са се окопали надеждно…

И ето — нова стъпка по две линии. Отслабването на Сбербанк, която се изважда изпод непрозрачния и непревземаем покрив на Централната банка, а в същото време удар по самата Централна банка, която губи много ценен ресурс за контрол и влияние, защото, както сами разбирате, чрез най-голямата банка в страната може да се въздейства върху почти всяка област, включително (внимание!) върху най-големите местни компании! И ако основните ресурси от типа на Газпром и Роснефт предварително се презастраховаха, създавайки свои собствени банкови институции, то много други останаха в позицията на атрактивна достъпност!

Да, атрактивна е тази достъпност, защото който има възможност да въздейства върху бизнеса в страната, по същество в негови ръце е кормилото на държавата, както знаем.

Държавата се ръководи НЕ от празни приказки и препирни в парламента, нито от хвърлящи прах в очите «шествия», нито от деклации или изявления — държавата се ръководи от тези, които държат основните финансови потоци в ръцете си.

Да се върнем към Русия.

«Сбербанк» отива в ръцете на новото руско правителство!

Схемата е почти гениална!

Проницателният и предпазлив чичо Вова Путин преди няколко години настоя Централната банка да прехвърли всичките си печалби в бюджета на страната. Това е едната страна на комбинацията.

Другата страна е, че изкупуването на дела на Сбербанк от Централната банка ще се извърши за сметка на Националния фонд за благосъстояние.

Защото Националния фонд за благосъстояние — това е нещо като трезор. В него парите си стоят в мъртво състояние, не натрупват процент, не се въртят в икономиката, те са иззети от икономиката.

А сега, чрез изкупуването на акциите на Сбербак, какво ще се случи?

Парите ще бъдат иззети от «трезора», ще бъдат предадени на Централната банка, която НЕЗАБАВНО ще ги прехвърли обратно в бюджета на страната като своя печалба, а вече от бюджета те могат спокойно да бъдат вложени във финансиране на национални проекти и прочие социални програми за подкрепа на семейството и бедността.

Гениална комбинация, измислена от доста умен човек.

Ето, че се случи! Сбербанк ще бъде изкупена от Централната банка, при това същото няма да бъде извършено от частни компании, а от новото правителство на Русия, което вече не се оглавява от системните либерали!

Вместо приватизацията на същата банка, както мечтаеха много, се случи по-скоро национализация!

Най-забавното е още нещо: никой до момента НЕ Е чул нито дума, нито ропот, нито стон от хората, свързани с тази банка.

Да, може би са бесни, може би дори плачат, но е факт, че техният план не успя.

Успя планът на чичо Вова.

Мдаа, всички мълчат!
Тихи, тъжни, не коментират по телевизиите, не се жалват, не кипят от негодувание 🙂

Прекрасно!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...