«Бягай, Ердоган! Бягай! Ако си в състояние…»

Всеки вече би трябвало да е наясно около ситуацията в Сирия. Накратко казано, на Ердоган за пореден път му бе посочено най-подходящото място. Не искам да го уточнявам, но не е лицеприятно. Защото задачата бе ясно формулирана от едно друго място — Сирия трябва да бъде напълно освободена от присъствието на всякакви чуждестранни войски, а нейната територия трябва напълно да бъде под контрола на законното сирийско правителство.

Т.е., целта на Русия е доста прозрачна:

За ефективното и надеждно управление на Близкия изток, руското ръководство се нуждае от плацдарм в приятелска страна. Добро географско местоположение, разумна икономическа самодостатъчност — Сирия е доста подходяща за тази цел.

Следователно изводът е прост: каквото и да се прави сега в Сирия, всичко това става с разрешението на Москва. Башар ал Асад е виновен за това, че войските му щурмуват Идлиб? Единствената вина на Асад е, че и баща му също бе Асад. А той щурмува Идлиб единствено, защото така му бе наредено. Е, добре. Нека омекотим формулировката: убедително бе посъветван.

Целта на този ход на коня е напълно прозрачна и изключително рационална: ситуацията около неопределеността на сирийско-турския «мир» в Идлиб НЕ устройва Москва. До един момент, докато Русия уреждаше проблеми в други райони на Сирия, тази ситуация беше поносима. Но днес вече не. Турция трябва да напусне Сирия. Но тъй като Ердоган отказа да направи това на базата на приятелска молба, той беше…набутан в блатото.

И забележете: на два фронта едновременно. Или смятате, че случващото се в Либия е случайно?!

Турция има много големи амбиции и много незавидна позиция. Като цяло Турция няма съюзници, готови да я подкрепят не само морално. Тя е в силна икономическа зависимост от Русия. Има проблеми с кюрдите. Проблеми в Идлиб. Проблеми в Либия. Проблеми с ЕС. Проблеми в отношенията й със САЩ. Но най-големият проблем е, че ако се опитате да разрешите някой от тези проблеми, ситуацията при другите само ще се влоши. Турция беше натикана в ъгъла, а той е застлан с капани. Активните действия на Турия в Идлиб изобщо няма да й донесат нищо, само ще увеличат проблемите.

Положението за Турция е нещо като в «глуха улица», дори не знам как ще се «откупи». Но ще трябва да се «откупи». Така стоят нещата в геополитиката: ако сгрешиш- плащаш.

Защото в Кремъл не седят едни такива добри и наивни чичовци. Не, съвсем не са наивни.

Те няма да пуснат Ердоган да си поеме по пътя с едно голо „съжалявам“.

Напразно Ердоган започна да се ежи и да рита срещу ръжена.

Той така и не разбра с кого реши да играе опасни игрички.

Ако бе оставил любезно Идлиб — щеше да загуби само Идлиб. Но той тръгна с лошо …

Принципът е прост: влизаш в играта с една рубла — ако ти е бъгната «политиката» в играта, излизаш с две, ако разбирате какво искам да ви кажа. Вероятно разбирате.

Накрая да не се окаже, че е изгубил контрола над проливите.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...