Влезе в сила период на понижено насилие в Афганистан

Седемдневен период на понижено насилие между талибаните и афганистанските правителствени сили влезе в сила от полунощ в петък, предаде ДПА.
Преизбраният на поста си президент Ашраф Гани обяви началото на периода в реч, която беше излъчена на живо по телевизията.


По-рано през вчерашния ден американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че САЩ са постигнали разбирателство с талибаните за значително намаляване на насилието.
Гани заяви, че всички афганистански сили ще останат на активни отбранителни позиции и ще следят внимателно ситуацията.
Той добави, че операциите срещу другите терористични групировки като «Ислямска държава» и Ал Каида ще продължат и през едноседмичния период.

Междувременно говорителят на талибаните Забиула Муджахид обяви снощи, че на бойците на талибаните е наредено «през следващите седем дни да действат само при заповед».
Според изявлението му на бойците на талибаните е забранено да навлизат в райони под контрола на афганистанските сили за сигурност.
Редуцирането на насилието се смята за тест дали талибаните контролират редиците си, както и за ангажираността им към мира, отбелязва ДПА.

Източник: Кабул, БТА

Коментари:

Зареждане ...