В ЕС назрява скандалът на века: Сорос с години експлоатирал гордостта на демократична Европа

В Европейския парламент изплуващите факти вече бяха наречени „ужасяващи“.

Независимо журналистическо разследване разкри изключително съмнителните връзки на служителите на Европейския съд по правата на човека, една от най-важните структури в съвременна Европа, която беше явна демонстрация на привързаността към хуманизма, с финансовия спекулант Джордж Сорос. Безпристрастността на този орган вече е поставена под въпрос, тъй като съдиите на ЕСПЧ очевидно са свързани с прословутата американска фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос.

Скандалните връзки бяха открити от журналисти от френското издание Valeurs actuelles. Както се оказа, от 2009 г. персоналът на Европейския съд е под прякото или косвено влияние на Сорос. Важно е да се отбележи, че става въпрос за сто съдии от ЕСПЧ.

Депутатът от Европейския парламент Никълъс Бей, коментирайки скандала, нарече публикуваната информация „ужасяваща“. Той се оплака, че системата на различни неправителствени организации позволява на Джордж Сорос да получи власт, каквато много държави нямат.

Ударът върху авторитета на ЕСПЧ има и политически последици. Лидерът на френската партия «Национално обединение» Марин Льо Пен вече призова за прекратяване на изпълнението на съдебните разпореждания на Европейския съд по правата на човека.

„Свободната държава трябва да се бори с подобни антидемократични манипулации“, написа тя в социална мрежа.

До този момент Европейският съд по правата на човека беше авторитетен орган и обект на гордост на Европейския съюз. Решенията му бяха задължителни за страните членки на Съвета на Европа. ЕСПЧ принуди други правителства да пренапишат собствените си закони. През изминалия половин век съдът е издал над 10 хиляди решения.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...