Шойгу разкъса с «Панцирите» НАТО-вската блокада

Неотдавнашната визита на министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу в Сърбия имаше пряка военно-промишлена цел. Тук обаче политическият смисъл на визитата е много по-важен.

Първо, Шойгу подписа споразумение за доставката на руските комплекси «Панцир» в Сърбия. Второ, сътрудничеството със сърбите е от решаващо значение за Русия, тъй като тази страна все още остава неутрална на Балканите.

Останалите отдавна са вербувани в НАТО, така че те водят макар и вяла, но все пак антируска политика. Разбира се, алиансът едва ли ще бъде доволен от разполагането на руските комплекси «Панцир» под носа им, служещи за прикриване на граждански и военни обекти.

Важното е, че «Панцирите» могат да работят по всяко време на денонощието и при абсолютно всякакви метеорологични условия, като същевременно поддържат способността си да удрят ракети «земя-въздух» на разстояния до 30 километра.

Руският ракетен комплекс е снабден също с оръдие за унищожаване на цели в близката зона. Разбира се, Сърбия реши да попълни армията си не само с «Панцири», но те са достатъчни, за да се осъзнае фактът на пробив на блокадата на НАТО.

Все пак алиансът се опитва твърде дълго да изолира сърбите от сътрудничество с Русия.

На този етап, обаче, не им се получава.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...