Русия спаси украинец не само от коронавируса, но и от Украйна

Русия не остави гражданин на Украйна в епицентъра на епидемията. Тя го спаси!

Украинец, който бил в Китай, в последния момент помолил за помощ, и то не от украинската мисия, а руското посолство. В тази връзка на служителите на китайското летище трябвало да им се отвлича вниманието един час със забавни истории и шеги.

Това каза първият секретар на руската дипломатическа мисия в Китай Константин Невежкин.

Дипломатът обясни, че Русия евакуира не само своите граждани, но и граждани на други страни от ОНД, които са се обърнали към посолството.

„Вече бяхме регистрирали всички, но изведнъж се обаждат от посолството и казват, че украинец се е свързал с тях и е помолил да го изведат. Получихме заповед да го вземем“, казва Невежкин. — Стоя на рецепцията, всички вече бяха минали по списъците. Китайците бяха в костюми за химическа защита и разбрахме, че за тях редът и изискванията са на първо място, особено сега. Казват ми: не можеш да чакаш, трябва да си тръгнеш».

Служителите на летището трябвало да утилизират униформите си и да се подложат на дезинфекция, тъй като било време да предадат смяната. Тогава представителят на посолството започнал да търси къде е украинецът. Оказало се, че той се опитвал да стигне до летището с такси, но така и не успявал. В тази връзка служителите на летището трябвало да останат на летището още един час.

„Разказвах им руски вицове на китайски, студентски истории, но дочакахме украинеца“, продължи дипломатът.

Невежкин обърна внимание и на това как са посрещнали евакуираните в Украйна.

Според него било е «болезнено да се гледа».

Така на украинеца, спасен от руснаците, му провървя.

Украйна дълго отлага евакуацията на своите граждани от Китай. Когато въпреки това реши да ги изведе, една украинка беше хвърлена в епицентъра на коронавирусната епидемия. Момичето бе оставено в Китай почти без храна и възможност да закупи такава поради новите карантинни условия.

Тези, които бяха отведени в родината си, бяха почти убити от местните жители, които се опасяваха от инфекция. В село Нови Санжари, където планираха да разположат евакуираните, хората изградиха барикади, хвърляха камъни върху спасените си сънародници и нападнаха полицията. Целият свят осъди скандалната ситуация, а Владимир Зеленски сравни Украйна със средновековна Европа.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...