Русия към Турция: «Никакви Patriot няма да ви спасят!»

Според Матвейчев ситуацията е напрегната, но нито НАТО, нито Анкара са готови за конфликт с Руската федерация.

Политическият анализатор Олег Матвейчев припомни, че Анкара не разполага със системи за противоракетна отбрана, коментирайки медийните съобщения за намерението на Турция да закупи противоракетните системи Patriot „за сдържане на Русия“.

«Турция практически няма системи за противоракетна отбрана, страната е напълно открита откъм въздуха и в случай на конфликт с когото и да е всяка инфраструктура може да бъде унищожена по всяко време. Затова Турция беше заинтересована да се снабди с руските С-400, те ще бъдат доставени, доколкото знам, договорът е подписан. Но, ако спешно се нуждаят, те могат да поискат «Пейтриът» от американците, заяви експертът.

Матвейчев допуска подобни преговори между Анкара и Вашингтон, но е убеден, че «Америка няма да се затича към Турция, за да осигури незабавно система за ПВО». Политологът е сигурен, че Щатите ще поставят много условия пред турските партньори.

Що се отнася до възможността за конфликт между Анкара и Москва, Матвейчев изрази съмнение в желанието на Турция да се противопостави на Руската федерация. Според него всяко нападение срещу Русия ще доведе до сериозен отговор, след което Турция ще „загуби всякакво желание да продължи каквито и да било провокации“.

Ситуацията е напрегната, но нито НАТО, нито Анкара възнамеряват да се бият с Русия и „никви «Пейтриът» няма да спасят Турция“ в случай на конфликт с Русия», каза експертът.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...