Русия: Ако настоящата политика на Киев продължи, Украйна ще се самоунищожи

Ако настоящата конфронтационна политика продължи, Украйна ще бъде изправена пред неизбежно самоунищожение, заяви руското външно министерство.

Това се посочва в коментара на ведомството по повод шестата годишнина от въоръжения държавен преврат в Украйна.

Както се посочва от външното министерство на Русия, събитията от 2014 г. не донесоха на Киев „нищо положително“, а само изостриха съществуващите проблеми, за разрешаването им беше необходимо „да се изостави борбата срещу измислените врагове и да се пристъпи към процеса на съзидание“.

„Ако Киев продължи настоящата конфронтационна политика, страната е изправена пред неизбежно самоунищожение“, се казва в съобщението.

Министерството подчерта, че новото ръководство на страната не е постигнало осезаеми резултати в борбата с корупцията и решаването на социалните проблеми.

„За шест години Украйна се превърна от просперираща държава като цяло в една от най-бедните страни в Европа. И деградацията продължава. Ако си припомним, че основният лозунг на „Майдана“ беше ускоряването на европейската интеграция, тогава резултатът говори сам за себе си. Никой не очаква Украйна нито в ЕС, нито в НАТО“, заяви руското външно министерство.

Според ведомството действията на украинските власти пораждат съмнения относно способността на Киев да изпълнява обещанията си за прекратяване на войната в Донбас.

По-рано Бюрото за държавна сигурност уточни броя на загиналите по време на Евромайдана, които в Украйна наричат „небесната сотня“.

Отбелязва се, че става дума за 2,5 хиляди жертви, 78 загинали цивилни, 13 загинали служители на реда, граждани на Украйна, 14 хиляди тома дела на наказателни производства.

Освен това, според официалната статистика на Министерството на здравеопазването на Украйна от 11 април 2014 г., „небесната стотина“ включва 105 загинали цивилни, от които 94 души са ранени по време на сблъсъците на улица „Институтская“.

Според Виктор Медведчук, ръководител на политическия съвет на партията «Опозиционна платформа — за живот», около половината от хората се считат за «небесна сотня» неоснователно, само 50-60 души могат да бъдат причислени към този списък.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...