Раздвоението на Европа: Писна й «да храни» бедните си братя от съветски лагер, но се нуждае от тях

Разделителните линии в Европа

Нека опитаме да начертаем разделителните линии — от една страна, на богатата Европа й е омръзнало „да храни“ бедните братя от бившия съветски лагер, но от друга — се нуждае от тях.

Затова често от Берлин идват позитивни сигнали за една или друга инициатива, свързана с приобщаването на страните, които вече членуват в Европейския съюз и тези, които още са отвъд пределите му, допълни от своя страна хърватският изследовател от името на последната страна, прекрачила вратата на Обединена Европа.

„Някои играчи се смениха през последния век, но геополитическите реалности останаха същите.

Винаги ще имаме силна Русия на изток, Германия — в Централна Европа. Останалите малки държави понякога чувстват заплашени за сигурността си, а това са всички останали държави от региона, с изключение на Полша и Румъния.

Поради тази причина те търсят пазач в лицето на Съединените щати, най-малкото заради общото си членство в НАТО“, каза Петар Куречич. И добави:

„И Съединените щати използват тази възможност, за да затвърдят позицията си като силен фактор в Европейския съюз чрез влиянието си в тези страни.

Основният интерес на Вашингтон е в сфери като сигурността и дори иска да бъде считан като единствен неин гарант в тези държави, позовавайки се на партньорството вътре в НАТО“.

Анализ на Марта Младенова за „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Коментари:

Зареждане ...