ЕС призова всички страни в конфликта в Сирия незабавно да прекратят военните действия

Ангела Меркел и Еманюел Макрон изразиха загриженост за тежката хуманитарна ситуация в Сирия по време на телефонен разговор с Владимир Путин. Германският канцлер и френският президент поискаха незабавно прекратяване на военните действия в провинция Идлиб и също обявиха готовността си да се срещнат с руския лидер и с турския му колега Ердоган за политическо решение на проблема, съобщава германският телевизионен канал Das Erste.

Владимир Путин предупреди за негативните хуманитарни последици за населението, които трябва да бъдат предотвратени. По-рано френският президент Макрон остро осъди атаките на сирийските правителствени сили срещу Идлиб и призова Съвета за сигурност на ООН да действа. В Брюксел той обърна внимание на факта, че «хуманитарна драма» се развива в региона от седмици, отбелязва германският телевизионен канал.

ЕС също остро остро разкритикува последното военно настъпление в обхваната от тежки боеве сирийска провинция Идлиб. Настъплението на правителствените сили и техните съюзници водят до човешко страдание и са неприемливи, се казва в декларацията, приета на срещата на върха на ЕС в Брюксел тази нощ.

«ЕС призовава всички играчи незабавно да прекратят военните действия», цитира германският телевизионен канал декларацията на ЕС.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...