Експерт от германския фонд „Маршал“: В сравнение с финансирането в Европа от Китай новата US инициатива е «джудже»

Русия и Китай 

За страните от Централна и Източна Европа Пекин предлага невероятни възможности.

Пътят на коприната си струва да се извърви, ако следваме примера на „големите братя“ от Запада, смятат анализаторите, но признават, че китайските инвестиции са проводник на политическите интереси на Пекин.

Експерт от германския фонд „Маршал“: В сравнение с финансирането в Европа от Китай новата US инициатива е "джудже"

„Ако погледнем размера на финансирането, което например Китай има чрез множество инфраструктурни проекти в тези държави, ще видим, че американската сума за «Трите морета» е „джудже“.

Китайското финансиране е в пъти повече от американското.

Трудно е да се види как тази сума незабавно ще окаже влияние върху преодоляването на притесненията, които будят китайските инвестиции и начина, по който те се случват“, коментира експертът Джонатан Кац, експерт от германския фонд „Маршал“,  и обърна поглед към Русия.

За много хора от страните от Източна Европа, тази страна се свързва със съветското минало и самото й споменаване носи негативни емоции, които често могат да бъдат описани като „страх“. Бизнесът обаче е за смелите.

Къде е балансът — според експерта Бартош Бекер:

„От друга страна, трябва да отчетем, че цените на американските газ и петрол са много по-високи от суровините, предлагани от източните ни партньори.

Затова трябва да разглеждаме американското предложение за «Трите морета» повече от геополитическа и стратегическа перспектива.

За полските политици е много важно да диверсифицират източниците, за да не сме зависими само от един партньор. Търсим партньорства и отвъд Океана, заради което това американско предложение е много добре посрещнато във Варшава“.

Анализ на Марта Младенова за „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Коментари:

Зареждане ...