Украйна се опозори пред целия свят/Деградацията е тотална

В никоя държава по света коронавирусът не придоби такъв „страничен ефект“, както в Украйна.

Десет полицаи са пострадали в украинското селище Нови Санжари при сблъсъци с демонстранти, които протестират срещу настаняването на евакуирани от Китай украинци в местен санаториум, съобщи на брифинг директорът на националната полиция Игор Клименко, цитиран от ТАСС.

Клименко съобщи още, че е пострадала и една жена, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред.

Украинският премиер Олексий Хончарук и вътрешният министър Арсен Аваков пристигнаха снощи в Нови Санжари в Полтавска област, на около 300 километра източно от Киев, за да се запознаят с положението на място. Хончарук коментира, че отделни политически и обществени дейци са се опитали да се възползват от ситуацията, за да си направят реклама, съобщи Дарик.

„Стотици протестиращи се противопоставиха на завръщането на сънародниците си от Китай, страхувайки се да не заразят новия коронавирус. Някои от тях бяха въоръжени с железа. Хората хвърляха камъни. За да ги успокоят, трябваше да бъдат изпратени стотици служители на сигурността. Местните жители са барикадирали пътя, който води до карантинния обект”, пише Der Spiegel.

Американският вестник The New York Times също обръща внимание на последствията от масовия бой, станал в Нови Санжари.

„След конфронтацията някои протестиращи, както и служители на реда, лежаха ранени на земята. Прозорците бяха счупени най-малко на два автобуса, които превозваха евакуираните хора”, пишат медиите, отбелязвайки, че причината за това е недоверието към правителството и здравната система, разрушена през последните години.

The Guardian посочва, че протестиращите са имали вид на пияни, те се втурнали към стотиците представители на специалните части.

„Забравеното от бога село, в което живеят само 8 хиляди души в централна Украйна, стана гореща точка на 20 февруари, когато местните протестиращи се противопоставиха на полицията и блокираха пътищата, опитвайки се да не пуснат евакуираните хора от Китай в местния санаториум“, така описва случилото се Forbes.

В британското издание Express, инцидентът беше наречен «коронавирусен хаос». Говорейки за сблъсъци, погроми и жертви, те припомниха неотдавнашната епидемия от морбили, която обхвана Украйна. Въпреки това позицията на протестиращите предизвика недоумението на журналистите. По-специално, те обърнаха внимание на предложението да бъдат изпратени спасените украинци в сградата на парламента или резиденцията на президента, „ако той наистина вярва, че няма опасност“.

„South China Morning Post“ отбелязва, че „В Украйна протестиращите провокираха насилие, опитвайки се да не позволят да бъдат евакуирани хората от епицентърните огнища на коронавируса“.

24 от най-буйстващите са задържани от полицията.

Силите за сигурност охраняват санаториума, където са отведени евакуираните от Ухан. Според съобщения там патрулират 200 полицаи и бойци от Националната гвардия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...