САЩ: Модернизираме ядрената си триада, за да бъдем в крак с Русия

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър използва първото си посещение в ядрена база в Северна Дакота, за да наблегне на многомилиардния план на администрацията на Тръмп за модернизиране на ядрения арсенал, съобщава АП.

«Скъпият проект си струва, за да бъдем в крак с Русия и да изпреварим Китай. Русия и Китай модернизират и разширяват ядрените си арсенали», обясни Еспър, застанал до бомбардировач Б-52, който, заедно с междуконтиненталните балистични ракети Minuteman 3 и подводни балистични ракети на ВМС, представляват Американска ядрена триада.

«И трите крака на триадата трябва да бъдат модернизирани и това е критично, ако ще поддържаме стратегическо възпиране — тази дума е критична, ние се опитваме да възпираме война… трябва да имаме увереността, че нашата триада и свързаните с нея системи са ефективни, безопасни, и надеждни».

Офисът за бюджета на Конгреса изчислява, че първите 10 години от плана за модернизация ще струват близо 500 милиарда долара и че за период от 30 години общата сума ще достигне 1,2 трилиона долара, включително разходите за поддържане на настоящата и бъдещата сила.

Ключовите нови оръжия са заместител на сегашния Minuteman 3 ICBM, подводен флот с балистични ракети от ново поколение подводници клас «Колумбия» и нов бомбардировач с далечен обсег B-21 Raider, за да замести B-2 стелт, който трябва да бъде пенсиониран, дори когато остане по-старият бомбардировач B-52. B-52, който влиза в експлоатация през 60-те години, получава нови двигатели и други големи подобрения.

При сегашното планиране, Пентагонът ще изразходва общо 85 милиарда долара през следващите пет години за новия бомбардировач, новата ICBM, подводницата от клас «Колумбия» и модернизацията на системите за комуникация и предупреждение, които поддържат цялата система за ядрено командване и контрол.

Еспър е в Минот, за да разгледа отблизо ракетната система Minuteman 3 и бомбардировача B-52. Минот, разположен в северозападния ъгъл на Северна Дакота, е единствената военна база с двете оръжейни системи. Останалата част от флота B-52 оперира от военновъздушната база «Барксдейл» в Луизиана, а останалите бази с Minuteman 3 са в Уайоминг и Монтана.

Определяна като «асо», ICBM е картата, с която никога не е играно. Това е предназначената им роля — да разубедят всеки друг народ да атакува с ядрени оръжия от страх от опустошително отмъщение на САЩ.

«Силата на ICBM е много жизнеспособна срещу всяка, освен мащабна ядрена атака. За да унищожи американските ICBM на земята, противник ще трябва да започне точно координирана атака със стотици високоточни бойни глави. Това е непреодолимо предизвикателство за всеки потенциален противник днес, с изключение на Русия», пише в документ, с който администрацията на Тръмп потвърждава своя ангажимент към ICBM през 2018 г.

В интервю Еспър отказва да каже дали предпочита да разшири «Нов СТАРТ«, което би могло да стане без предоговаряне на условията му.

Джон Руд, който в сряда обяви, че подава оставка като висш служител на Пентагона по искане на Тръмп, заяви в интервю за «Асошиейтед прес» преди две седмици, че е скептичен към предложенията Вашингтон и Москва да удължат «Нов СТАРТ«, дори само за една година, докато също се опитват да вкарат Китай в преговорите.

«Това не е мъдър подход за преговори. Моят опит е, че трябва да преговаряте за това, което наистина искате да е резултатът. Ако се обръщате към проблемите на едната страна, но не и на другата, не виждам как да стигнете до този резултат», обяснява Руд. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...