Русия: Полша съзнателно изкривява истината за Втората световна война, за да прикрие позорната си политика в миналото

Резолюцията, приета в Полша за еднаквата отговорност на СССР и хитлеристка Германия за избухването на Втората световна война, потвърждава политиката на Варшава за изкривяване и фалшифициране на историята, заяви Олег Тяпкин, ръководител на третия европейски департамент на руското външно министерство.

«Оценявеме резолюцията, приета от долната камара на полския парламент, за поредното потвърждение на курса, предприет от Варшава за изкривяване и фалшифициране на историята на Втората световна война», цитира Новости изявлението на Тяпкин.

Той отбеляза, че подобно „съзнателно изкривяване“ на исторически факти с антируска реторика има за цел да отвлече вниманието на световната общност от „зловещата политика“ на Полша в предвоенните години, когато са се извършвали „позорни прояви на антисемитизъм“.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова припомни, че истината за тези събития е фиксирана от Нюрнбергския трибунал.

По-късно тя обяви началото на мащабна дезинформационна кампания на Полша срещу Русия по темата за Втората световна война.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...