Правителството одобри обхвата на толсистемата на републиканската пътна мрежа

Правителството одобри днес обхвата на толсистемата на републиканската пътна мрежа. От 1 март тя обхваща 3115 километра — 803 километра магистрали и 2312 километра — първокласни пътища, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Снимка: БТА

В списъка на толсистемата са пътища с обща дължина 6050 километра, като пътищата втори клас с дължина 2935 километра са с нулева ставка, каза Аврамова.
Министерският съвет прие и тарифата за пътните такси — в нея пътищата, втори клас, са изключени от таксуване. Новото е, че за пътните превозни средства, движещи се с алтернативни горива, ще се плаща 50 на сто от таксата, дължима за стандарт «Евро 6», каза Аврамова.

Няма, и няма да има глобени хора, които се движат по пътища без винетка, за които общините настояват, че са в тяхна територия. Общините и АПИ ще преговорят, и до дни ще се реши кой ще поддържа тези пътища, за да се знае дали по тях ще се пътува с винетка, посочи Аврамова. Тя уточни, че по Северната столична тангента няма да се иска винетка, но ще има пътна такса за изминато разстояние.
Министър Аврамова съобщи, че вчера е имало «вандалски акт», като с флекс е отрязана рамка за камери на толсистемата. Щетите са за около 100 хил. лв., посочи тя.

Източник: София, БТА

Коментари:

Зареждане ...