Небензя: Това е възмутително, САЩ не издават визи на дипломатите от Русия

Руската страна възнамерява да се обърне към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш относно ситуацията с неиздаването на виза за САЩ на ръководителя на делегацията, заяви руският представител в организацията Василий Небензя.

„Началото на работата на Комисията за разоръжаване на ООН беше отложено. Поискахме спешно заседание на комитета на Общото събрание по отношение страната домакин САЩ. Заседанието на комитета ще се състои в началото на следващата седмица“, цитира РИА Новости Василий Небензя.

Той съобщи също, че руската страна възнамерява да поиска от Гутериш да доложи за напредъка в разрешаването на «възмутителната ситуация около неиздаването на визи на официални делегати, особено на ръководителя на делегацията на сесията на ООН».

По-рано Комисията за разоръжаване на ООН отложи заседанието си във връзка с неиздаването навреме на американска виза на ръководителя на руската делегация, главата на руското външно министерство по въпросите на многостранното разоръжаване Константин Воронцов.

На 19 декември 2019 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която задължава САЩ да издават навреме визи на дипломати, участващи в събитията на световната организация.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...