Цялата страна отбелязва 147 години от обесването на Апостола на Свободата

147 години от обесването на Васил Левски отбелязва цялата страна днес. През целия ден са предвидени възпоменателни прояви.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София.

Бойко Борисов и членове на правителството пред паметника на Левски в София. Снимки: БГНЕС

Народното събрание почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна към депутатите:

„Той ни  научи да живеем достойно, да вярваме в своите сили, да бъдем единни в името на България. Днес сме длъжни да си припомним думите му «За отечеството работим, байо. Кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим. И все заедно да вървим, ако ще бъдем хора». Поклон пред паметта на Апостола на българската свобода — Васил Левски“.

В 17 часа държавният глава Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие по „пътя на безсмъртието“ — от килията до паметника на Васил Левски. Програма «Хоризонт» на БНР ще излъчи пряко митинга довечера,  който ще се проведе в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще прочете ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня.

В родния град на Левски — Карлово, на митинг-поклонение стотици жители и гости на града сведоха глава пред паметта на Апостола.

На отбелязването на годишнината в Пловдив, за да изрази уважението си към сина на България, беше и американският посланик Херо Мустафа.

В Ловеч също продължават проявите по повод 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В 8 часа за Къкринското ханче тръгва традиционният туристически поход „По стъпките на Левски“, а от 11.00 ч. пред паметника на Апостола в двора на ханчето, където е заловен, е гражданското поклонение. Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година  от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук – революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола.“

Заради шествието от 18.30 ч. се спира движението по част от бул. „България“ и ул. „Търговска“ в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша“.

Премиера на фолклорния танцов спектакъл „През погледа на Левски“ ще бъде представена довечера по повод годишнината. Спектакълът е симбиоза между танц и театър, поясни режисьорът и хореограф Кристиян Костов. «Една обиколка, разходка, разходка из фолклорните области на България», обясни той.

В ролята на Левски е македонският актьор Георги Трайков. «Много е трудно да се влезе в неговата роля. Ние сме много далеч от нещата, идеите, които Апостола ги е правил. Надявам се да го оправдая», сподели актьорът.

В храм „Свети Иван Рилски“ в Търговище бе отслужена панихида по повод 147 години от гибелта на Васил Левски. След църковната служба към миряните се обърна Ставрофорен иконом Славчо Проданов:

„Васил Левски-Апостола на нашата свобода си остава за вечни времена Апостол на чистата и свята република».

Събитията посветени на годишнината от гибелта на Левски завършиха с поднасяне на венци и цветя пред барелефа в центъра на града, където ученици от II Средно училище „Професор Никола Маринов“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Поклон пред теб, Апостоле!“.

В петте общини на Ямболска област ще бъде почетена паметта на Васил Левски. В Ямбол поклонението ще е пред барелефа в гимназия «Васил Левски». За поредна година жители и гости на град Стралджа ще почетат трагичната гибел на Апостола чрез факелно шествие, което ще премине по главната улица на града, а пред мемориалната плоча на героя ще се поднесат цветя и венци. Тематични кътове за Дякона, „уроци по родолюбие“ с малките читатели организират в библиотеките и читалищата в община Болярово, а в училище „Д-р Петър Берон“ Ученическият съвет ще представи презентация за живота и делото на Левски.

В Сливен възпоменателната церемония ще се състои на площада, носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона. Възпоменателните прояви ще започнат от 9.30 ч. с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“,  на който ще бъдат разказани спомени за учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Левски. В 10.00 ч. в квартал „Клуцохор” ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона —  Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов — Брадата и паметника на Таньо войвода, пред барелефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.

Коментари:

Зареждане ...