Русия насочи «Солнцепек» към фронтовата линия в Алепо

Сирийската арабска армия разположи тежката огнеметна система ТОС-1A Солнцепек на фронтовата линия в провинция Алепо.

Проправителствените източници публикуваха снимка, на която се вижда как тежката ракетна установка се движи по път в района на Алепо.

Разположената на ходовата част на танка Т-72 огнеметната система е способна да изстреля тежки 220-мм ракети, напълнени със запалителна или термобарична течност с далечина на полета до 6 километра.

«Солнцепек» се използва главно срещу джихадистите, намиращи се в укрепени съоръжения, траншеи, тунели и пещери.

Припомняме, че Русия започна доставката на ракетните установки ТОС-1А «Солнцепек» на Сирийската арабска армия след 2015 година.

В статия за The National Interest военният експерт Майкъл Пек говори за опасностите от руската тежка огнеметна система «Солнцепек», която според автора е предназначена за прочистване на укрепени вражески обекти, включително бункери.

Както се подчертава в статията, озаглавена „Защо трябва да се страхувате от батальоните на новата руска тежка огнестрелна система“, запалителното оръжие има разрушителен ефект — „физически и психологически“.

Според експерта, който се позовава на публикации от руски медии, огнестрелните системи осигуряват пълното унищожаване на голяма територия, а залпът на „Солнцепек“ разчиства пътя за нападението на мотострелкови формирования и танкове.

По-рано The National Interest назова петте ядрени подводници на ВМС на Русия и ВМС на САЩ, които могат да унищожат цивилизацията за 30 минути.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...