Макрон иска да премахне „зависимостта“ на Европа от САЩ

Курсът на френския президент към сближаване с Русия в името на европейската сигурност предизвиква двусмислена реакция сред много парижки съюзници в ЕС: много от тях се опасяват, че неговите инициативи не само няма да помогнат за намаляване на напрежението, но и ще предизвикат нови агресивни стъпки от страна на Москва, пише Politico. В Париж обаче уверяват: Европа не може да види безопасното си съществуване без отдалечаващите се от нея САЩ , ако тя ни пристъпи към диалог с Русия, а Макрон използва в руското направление не само моркова, но и като камшика.

„Следвайки сближаването с Москва, Макрон отговаря на един от най-сериозните геополитически въпроси, пред които са изправени демократичните държави в Европа — как Европа да се справи с големия си ядрено-въоръжен съсед, който стана по-агресивен през последните години, пише авторът на публикацията.

Както обаче смята журналистът, политиката на Макрон, за която той многократно се застъпва в последно време, е част от още по-амбициозната цел на френския лидер: той иска да премахне „зависимостта“ на Европа от САЩ и да направи континента „по-независим от стратегическа гледна точка“, отбелязва авторът в публикацията си в изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...