Холандски журналист публикува разузнавателни документи за катастрофата на MH17

Военното разузнаване на Холандия не откри нито един ЗРК «Бук», който би могъл да свали малайзийския „Боинг“, катастрофирал близо до Донецк през 2014 г. Това следва от документите, публикувани от журналиста и автор на документалния филм за катастрофата Макс Ван дер Верф.

В своя анализ на данните той изрази съмнение относно задълбочеността на разследването и се изненада, че експертите разполагат с подробна информация за позициите на руските мобилни комплекси «Бук» (неразположени в основните бази), докато повечето украински «Бук» в същото време били обозначени в неподвижни позиции във военните бази, въпреки че «Антитерористичната операция» на Киев в Донбас по това време вече била в ход и на 12 юли 2014 г. украинските сили за противовъздушна отбрана били поставени в пълна бойна готовност.

Разследването на катастрофата се провежда от Съвместната следствена група под ръководството на генералния прокурор на Нидерландия без участието на Руската федерация.
На своя уебсайт журналистът публикува редица непубликувани досега документи на Съвместната следствена група, включително писмо от 21 септември 2016 г. от правния отдел на Нидерландската служба за военно разузнаване, адресирано до държавната прокуратура.

Според писмото, извършена е проверка дали комплексите «Бук» са можели да участват в катастрофата на MH17. По-специално в писмото се цитират 11 точки, в които през юни и юли 2014 г., когато стана катастрофата, са били разположени системите за противовъздушна отбрана «Бук» на Украйна (осем локации) и на Русия (три локации). Според холандското разузнаване всичките 11 комплекса са били разположени най-малко на 66 километра от мястото на катастрофата, а три идентифицирани руски комплекса са били разположени в Русия.

„Въз основа на данните от таблицата става очевидно, че MH17 е прелетял извън обсега на всички украински и руски локаци, където са били разположени комплексите «Бук»“, се казва в писмото.

В цитирания документ се посочва също, че «са проучени и други наземни системи за противовъздушна отбрана, присъстващи в региона през юли 2014 г. и които по отношение на оперативните си характеристики, техническите спецификации и местоположението им биха могли да свалят MH17».

Според документа става въпрос за системите за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили S-300PS «Волхов» M-6, както и за системата S-300PM2 «Фаворит», които са на въоръжение в руската армия.

Самият Ван дер Верф, анализирайки данните, предоставени в писмото, заключава, че „военната служба за разузнаване и сигурност на Холандия на 21 септември 2016 г. (една седмица преди пресконференцията на Съвместната следствена група на 28 септември 2016 г.) не е получила информация от надежден източник за какъвто и да било руски комплекс Бук-М1, който да е преминал границата с Украйна по време на конфликта».

Той задава въпроса, „може ли убедително да се твърди, че Украйна е държала всички свои «Бук»-ове в базите си и никога по време на „антитерористичната операция“ в Донбас не е премествала средствата си за ПВО извън базите?“

«Доколко вероятно е това, като се има предвид факта, че на 12 юли 2014 г. силите на ПВО на Украйна са били поставени на пълна готовност», пише той.

«Всичко това само засилва съмненията ми относно разследването», завършва журналистът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...