Анкара заплашва Дамаск, но търси диалог с Москва

„Никой не може да спре Турция, ако атаките срещу нашите войници продължат“, така турският вицепрезидент Фуат Октай заплаши Дамаск, коментирайки събитията в провинция Идлиб. Ситуацията в региона се влошава, но въпреки това Анкара е заинтересована от по-нататъшен диалог. Ако обаче дипломатическите усилия не дадат плод, Турция е готова да предприеме „необходимите мерки“.

Анкара заплаши с отмъщение сирийския лидер Башар ал Асад, ако той продължи да атакува турските войски в провинция Идлиб, съобщава Der Standard.

«Режимът трябва да знае това: Нищо не може да спре Турция, ако атаките срещу нашите войници продължат», това заяви турският вицепрезидент Фуат Октай.

Посланието му бе предадено на руснаците, отбелязва австрийското издание.

Но въпреки влошаването на ситуацията, Анкара се интересува от по-нататъшен диалог с Москва. Следващата седмица турската делегация ще пристигне в руската столица за преговори, заяви външният министър Мевлют Чавусоглу в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност. Но ако дипломатическите усилия не дадат плод, тогава страната му ще бъде готова да предприеме необходимите мерки, защото атаките на сирийските войски са неприемливи, добави дипломатът.

Във връзка с тази ситуация ръководителят на германското външно министерство Хайко Маас призова Кремъл да допринесе за прекратяване на военните действия в Идлиб, продължава изданието.

„Много сме притеснени, че нещата могат да стигнат до хуманитарна катастрофа, ако не спрем бойните действия там“, каза той в Мюнхен по време на срещата на Чавушоглу с руския му колега Сергей Лавров. Според Маас Москва трябва да се повлияе на сирийските власти:

„В противен случай, както прогнозираме, повече хора ще напуснат региона. А никой не е заинтересован от това.»

Русия от своя страна обвини турската армия в разпространението на невярна информация за реалния ход на боевете в Идлиб, в частност — за броя на убитите сирийски военни. Руското министерство на отбраната се опасява, че „безотговорните изявления“ могат да влошат ситуацията и да тласнат към „прибързани решения“. Те призоваха за прекратяване на провокациите и за съсредоточаване върху намирането на мирно решение.

Петя Паликрушева

Източник: https://apps.derstandard.at/privacywall/story/2000114614808/ankara-droht-syrischer-regierung-die-tuerkei-wird-keine-gr

Коментари:

Зареждане ...