Руси Статков: Приватизацията беше национално предателство

„Приватизацията нямаше нито конституционна основа, нито стратегия. Стратегия, която да даде такава промяна, че да постигне запазване на производството, повишаване на неговата ефективност, по-високи доходи“.

Руси СтатковСнимка: БГНЕС

Това коментира пред БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

По думите му „хората бяха подложени на национално предателство“:

„Един от тях се пише свидетел на прехода и издаде книга, в която си признава, че българският народ не е искал това, че не е бил готов за такава промяна. Кой ще бъде готов за промяна, в  която ще бъде безработен? В която т.нар. „общонародна собственост“, която е и негова, някой ще я получи на безценица“.

В предаването „12+3“ Статков допълни:

„Боновата приватизация се извърши в посока на това да се ограбят хората. Нямаше конституционно уреждане на тези въпроси. Нямаше как да се отиде в пазарна икономика без институциите на пазарната икономика. Когато нямаш уславия да защитиш минотарния акционер, това си е активен грабеж».

Руси Статков подчерта, че по темата има достатъчно доказателства:

„Имаме 19 000 кутии с 1,5 млн. страници информация. Информация има в Сметната палата, в Държавен и финансов контрол, има в министерствата, която не ни е предадена, има и в Народното събрание. Има всичко, но проверката не трябва да се случва чрез ДАНС, а с друг подход. Трябват хора, които са квалифицирани да оценят тази информация и да вземат обективни решения в оценителния процес. Тогава можем да кажем, че ще има резултат“.

Интервю на Даниела Якова с Руси Статков в предаването „12+3“

Коментари:

Зареждане ...