Осуетена е атака над база Хмеймим: Руските бомбардировачи Су-34 превърнаха турски РСЗО «Сакария» в скрап

Изявленията на Ердоган, че Анкара ще започне да сваля руски самолети, очевидно са били взети буквално от турските военни. Или, разбира се, им е била издадена такава заповед.

Тъй като Русия предупреди, че ако турските военновъздушни сили навлязат в сирийското въздушно пространство, ще бъдат предприети всички мерки, за да бъдат те поразени, турците се опитаха да извършат мащабна диверсия над руската авиобаза Хмеймим.

Три РСЗО «T-122 Сакария» бяха разположени в района на руското летище — с турски екипажи, прикрити като джихадисти. Тяхната задача беше да изстрелят залп от 120 ракети към руската въздушната база, за да деактивират руските самолети. Намерението им, обаче, не се увенча с успех.

По време на разполагането на огневите позиции в района на Ал-Кабин, турски РСЗО са били засечени от въздушното разузнаване на Русия, след което изтребителите бомбардировачи Су-34 на ВКС на Русия превърнаха ракетните установки в купчина метален скрап. Нищо не се знае за съдбата на обслужващия военен персонал.

Анкара все още не е коментирала инцидента, особено след като нападението бе осуетено. На Русия също не й е изгодно да изостря напрежението с Турция, така че, най-вероятно, „недружелюбната постъпка на турците“ ще бъде „заметена“.

Според експертите, разкриването на подготовката за нанасяне на ударите, е било успешно, благодарение на разузнавателните безпилотници, които извършват мониторинг на обстановката около авиобаза Хмеймим.

Впрочем, заплахата все още е налице, защото турската армия предостава на джихадистите далекобойна артилерия и РСЗО, което съхранява вероятността от повторни атаки.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...