НАТО към Турция: Нямаме намерение да помагаме, защото не искаме да си имаме работа с армията на Русия

НАТО няма намерение да предоставя военна подкрепа на Анкара в случай на турска операция в Северна Сирия. Това съобщава за ТАСС дипломатически източник в мисията на една от страните на алианса в Брюксел.

«Държавите от НАТО няма да подкрепи активиране на член 5 поради смъртта на турски войници в Идлиб в началото на февруари. НАТО не обмисля възможността да предостави военна помощ на Турция в случай на операция в този регион», коментира дипломатът.

 

„Сред европейските страни-членки на НАТО не всички са положително настроени към амбициите на Турция по отношение на Сирия. И това е, имайки предвид случващото се други съседни държави“, добави източник от НАТО, намеквайки за Либия.

 

В същото време източникът във военните среди призна, че НАТО вече не е загрижен за перспективите пред турската армия в конфронтацията с войските на Башар Асад, а от заплахата Турция да се включи в пълномащабен конфликт със съюзниците на Сирия — Русия и Иран. На този фон, както отбелязва източникът, НАТО се надява, че ситуацията ще бъде уредена мирно и алиансът няма да се налага да се занимава с руската армия.

 

В последно време сирийските правителствени сили започнаха мащабна офанзива в зоната за деескалация на Идлиб с цел да се сложи край на разгула на джихаистите. Тези действия предизвикаха недоволството на Турция. Анкара беше против настъплението в Идлиб, въпреки че Дамаск беше принуден да действа именно защото турската страна не беше в състояние да изпълни условията на меморандума от Сочи за демилитаризираната зона.

 

Ситуацията се влоши след смъртта на няколко турски войници, попаднали под артилерийски огън от сирийската арабска армия. В отговор Анкара започна да предприема действия на възмездие, които заплашват процеса на регулиране.

 

По-специално турската армия атакува обектите на сирийските войски и започна да прехвърля допълнителни сили към Идлиб.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...