Москва на XXI век поразява със съвременното си великолепие

През XXI век столицата на Русия драстично се промени и сега е много по-различна, това е по-скоро като един от европейските градове, пише кореспондентът на Yle в Русия Ерка Миконе. Според автора руските власти полагат толкова много усилия, за да подобрят имиджа на столицата, защото това е „лесен начин за бързо постигане на забележими резултати“ и влияние върху мнението на жителите.

„Когато живях в Москва по време на първото си пътуване през 2003 г., градът изглеждаше отблъскващ. Изглеждаше, че голямият град, претоварен с транспорт, живее само според правилата на автомобилистите“, пише Еркка Миконен, кореспондент на финландското издание Yle в Русия. През XXI век обаче столицата на Русия много се промени, тъй като Сергей Собянин, който зае поста кмет на столицата през 2010 г., целенасочено модернизира и развива образа на Москва, се казва в статията.

Пързалка в Авиопарка

„Центърът на Москва вече не е същият, обяснява авторът. Сега московските улици и площади са съживени с живописни паркови зони, оформени с участието на най-добрите международни архитектурни агенции. А в парка на ВДНХ в северната част на столицата се появи уникална пързалка, която е най-голямата в Европа, се казва в статията.

„Тя ме порази с великолепието си. Това изобщо не е скромна пързалка с изкуствен лед, а цяла мрежа от ледени пътеки, украсени с хиляди електрически лампички. По пътя можете да спрете и да изпиете чаша топла напитка, след което да продължите да карате в ритъма на модерната версия на някакъв съветски хит“, споделя своите впечатления кореспондентът на Yle.

И това далеч не е единственото място, където московчани могат да се пързалят тази зима, се казва в статията. В града има още няколко от същите грандиозни ледени пързалки, в изграждането на които са инвестирани общо 825 милиона рубли — нещо повече, тази година са били изразходвани два пъти повече пари за ледени пързалки, отколкото в миналото, съобщава Yle.

Като цяло за създаването на паркове, пешеходни зони и друго озеленяване на столицата в Русия се изразходват „космическите суми“, подчертава авторът. През последните девет години за тези цели са изразходвани около 1,5 трилиона рубли, което по сегашния курс е повече от 21 милиарда евро, се казва в статията. За сравнение, целият бюджет на Финландия тази година включва разходи на стойност само 58 милиарда евро, пише Yle.

Петя Паликрушева

Източник: https://yle.fi/uutiset/3-11200934

Коментари:

Зареждане ...