Лукашенко заплашва да купува нефт от Саудитска Арабия, ОАЕ и САЩ

Александър Лукашенко заяви, че досега Беларус е получил едва една четвърт от обещаните 2 милиона тона нефт на месец. Според него, ако този недостиг продължава, тогава Минск може да започне да си набавя липсващия обем петрол от този, който Русия доставя в Европа през Беларус, съобщи Bloomberg.

Както отбелязва изданието страните спорят за цената на енергоносителите. Кремъл заявява, че не може да принуди компаниите да доставят петрол на цени, по-ниски от определените.

Лукашенко обещава да намали почти пълната зависимостта от руския нефт до ниво на 40%. Той търси варианти за доставки на петрол от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, САЩ чрез пристанищата в Балтийско и Черно море. И все пак, както отбелязва Bloomberg, на Беларус, който винаги е разчитал на мощния си съсед, му е трудно да направи това. Самият Лукашенко твърди, че са му намекнали, че в замяна на евтин нефт и газ трябва да се съгласи с обединението между двете страни, но смята този сценарий за неприемлив, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...