Косово оцени мрачните последици, ако не се подчини на Вашингтон

Бъдещето на квази-държавата е в ръцете на западните елити.

Такова признание направи ръководителят на самопровъзгласилата се «Република Косово» Хашим Тачи като част от посещението си в Мюнхен.

Според него опитите да се действа без координация с „партньорите“ ще доведат до факта, че Косово ще бъде в международна изолация без шанс за икономическо развитие или политически постижения.

Това изявление беше направено на фона на исканията на Запада Косово да се откаже от сто процентните мита върху сръбските стоки, които Прищина въведе по-рано. Тази стъпка, заедно със създаването на армията, доведе до прекратяване на диалога с Белград по въпроса за регулирането на Косово.

Сега президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майкъл Помпео «благословиха» Косово с вниманието си, заяви Тачи, подчертавайки, че Прищина не трябва да пропуска тази възможност.

„Ако се възползваме от тази възможност, можем да получим десетилетия икономически растеж. Ако пропуснем, ще останем назад, измъчени, в международна изолация, без шанс за икономически, политически или дипломатически успех“, каза главата на псевдорепубликата.

Както по-рано News News съобщи, ръководителят на косовското «правителство» Албин Курти заяви, че Прищина е готова да пожертва дори перспективата за разрешаване на кризата, само зи само да остави Сърбия без нищо.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...