Столтенберг: Ще направим всичко, за да сдържим Русия!

В Брюксел се провежда среща на върха на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, предвижда се среща с министъра на отбраната на Украйна. Йенс Столтенберг и постоянният представител на САЩ към НАТО потвърдиха готовността на Северноатлантическия алианс да сътрудничи в областта на отбраната с Украйна и да гарантира сдържането на Русия.

Превод от День (Украйна):

Този вторник, 11 февруари, в централата на НАТО в Брюксел, в навечерието на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, се проведе пресконференция на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Акценти от срещата:

„През следващите два дни министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат, за да разрешат ключови въпроси за нашия Алианс“, отбеляза генералният секретар в своето встъпително слово.

„Включително какво може да направи НАТО за развитие на сигурността и стабилността в Близкия изток, за нашата подкрепа в Афганистан и за руските ракетни системи.“

По отношение на ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, Йенс Столтенберг подчерта, че „глобалната коалиция на НАТО и нашите партньори постигнаха значителен напредък в борбата срещу ИДИЛ. Милиони хора са освободени от потисничество. И ИДИЛ вече не контролира нито една от териториите. Но можем да направим повече. Министрите ще обсъдят бъдещето на нашата мисия в Ирак.»

„В четвъртък ще разгледаме отговора на НАТО на предизвикателството на Русия по отношение на новите ракетни системи“, продължи генералният секретар. — Разработването и разполагането на ракетата SSC-8 доведе до прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие миналата година. Съюзниците от НАТО се обединиха заради нарушение на договора от страна на Русия. Ето защо ние ще обсъдим нашия отговор на целия спектър от руски ракетни системи.»

Противодействие на увеличаването на руско оръжие

По отношение на противодействието на увеличаването на руските ракетни мощности, по-специално развитието на хиперзвуковия ракетен комплекс „Авангард“, Йенс Столтенберг отбеляза: „Такива оръжия в Русия са частично разработени и частично продължават да се разработват, като сред тях Авангард е само част от по-широка линия на поведение, което наблюдаваме в Русия през последните няколко години. Русия увеличава инвестициите си в съвременния военен потенциал — появяват се както конвенционални, така и ядрени, както и съвременни ракетни комплекси.

И НАТО започна да реагира на това, увеличихме готовността на нашите сили. За първи път в нашата история разположихме нашите единици на източния фланг на алианса, увеличихме присъствието си във въздушното пространство, на сушата и в морето.

Укрепват се нашите наземни възможности, по-специално противовъздушната и противоракетната отбрана. Това е част от нещото, което анализираме по отношение на реакцията ни срещу Русия.

Ще направи всичко, за да обезпечим ефективното ефективно сдържане на Русия при наличието на руските ракети», добави Столтенберг.

Петя Паликрушева

Източник: https://day.kyiv.ua/ru/article/den-planety/my-obespechim-sderzhivaniya-rossii

Коментари:

Зареждане ...