Натиск над Иран за сваления Boeing 737 на Украйна

Властите на Канада, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна настояват Иран незабавно да изплати обезщетение на семействата на загиналите пътници на украинския самолет, който погрешка беше свален в небето над Техеран. Това съобщи в събота пред журналисти в Мюнхен министърът на външните работи на Канада Франсоа-Филип Шампан.

Натиск над Иран за сваления Boeing 737 на Украйна

«Настояваме Иран спешно да изплати обезщетение на семействата на жертвите в съответствие с международните стандарти», посочи Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Cи Би Си.

Според министъра размерът на обезщетението трябва да бъде еднакъв за всички, които имат право, а процесът на плащане трябва да започне «възможно най-скоро».

«Ние ще съдим Иран по неговите действия, а не по неговите изявления», подчерта канадският външен министър.

Шампан каза, че в кулоарите на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността външните министри на тези страни се срещнаха с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

По-рано Канада, Афганистан, Обединеното кралство, Швеция и Украйна създадоха специална група, която бързо ще съобщи на близките на жертвите цялата информация за разследването на причините за бедствието и ще предостави необходимото им съдействие.

Самолетът Boeing 737 на «Международните авиолинии на Украйна» катастрофира на 8 януари няколко минути след излизането си от летището на Техеран. Загинаха 176 души: граждани на Афганистан, Германия, Иран, Канада и Украйна, както и граждани на Великобритания и Швеция. Генералният щаб на въоръжените сили на Иран на 11 януари разпространи изявление, в което призна, че самолетът е бил свален по погрешка от иранската ПВО, съобщи News.bg.

 

Коментари:

Зареждане ...