Руски генерал: «Ако Ердоган започне пряк сблъсък с Русия, ще бъде безжалостно разгромен!»

Командването на сирийската армия издаде заповед за започване на въздушни удари срещу бандите на джихадистите, които пробиха отбраната на въоръжените сили на САР в югозападната част на провинция Алепо. Преди нападението върху правителствените позиции в района на селището Мизназ е извършен ракетно-артилерийски обстрел от турската армия, който осигури на джихадистите първоначален успех.

Всички тези събития се провеждат на фона на прехвърлянето от страна на Турция на техни специални части и бронирани машини в южната част на Идлиб. Анкара заявява, че това се прави за защита на наблюдателните пунктове.

Видео: руски разузнавателен БПЛА засича огромен турски конвой в Идлиб

Впрочем, благодарение на авиацията и ударите на ССЗО БМ-27 «Ураган» настъплението на джихадистите бе спряно, а след това те бяха отблъснати, Сирийската армия освобожди още няколко населени места.

Настоящата ситуация около дейността на турската армия, която всъщност подкрепя джихадистите в Алепо и Идлиб, беше коментирана от председателя на Президиума на «Офицери  на Русия», героят на Русия, генерал-майор Сергей Липовой. Според него тези действия са свързани с амбициите на Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент дори не крие желанието си да възстанови Османската империя до предишните й размери. За целта Анкара се нуждае не само от Идлиб, но и от Алепо. Претенциите на Ердоган се простират чак до грузинския град Батуми.

„Асад е неудобен за Турция, ясно е, че Турция няма просто така да напусне Идлиб и ще продължи да спонсорира терористите. Интервенцията на Русия обърка картите не толкова дори на Съединените щати, колкото на Анкара по пътя й към възстановяване на границите, които бяха преди Лозанските споразумения от 1923 г., в резултат на което Турция загуби огромни територии.

Ако Ердоган премине от думи към действия, тоест въплъти заплахите си в живота, тогава ще трябва да отговаря. Сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия имат пълното право да нанасят удари по турските нашественици на територията на Сирия. И в този пряк сблъсък, ако се случи, Ердоган ще загуби“, заяви Сергей Липовой.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...