Помпео се опитва да внесе бодрост в обърканото НАТО: В битката срещу Русия ще спечели Западът

САЩ държат на трансатлантическото партньорство в рамките на НАТО. Това стана ясно от речта на американския държавен секретар Майк Помпео на провеждащата се в Мюнхен международната конференция по сигурността. Помпейо защити глобалната роля на Съединените щати и отправи критики към Русия и Китай, като, подумите му, Западът ще спечели.

България е представена на конференцията в Мюнхен от премиера Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева. Вчера следобед се състоя кръгла маса „Балканска сигурност», на която Борисов предупреди, че ново отлагане на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в Европейския съюз «рискува да повиши националистическите настроения в региона и да изостри напрежението със съседните страни».

Българският премиер се надява, че идния месец Европейският съвет ще стигне до консенсус за започване на преговори за членство със Скопие и Тирана.

Тази сутрин Екатерина Захариева се срещна с американския помощник- държавен  по политико-военните въпроси Кларк Купър. Срещата беше по искане на американската страна за обсъждане на действията след проведената миналия месец първа сесия на Стратегическия диалог между двете държави, съобщиха от външното министерство. Вицепремиерът подчерта, че действащият все още визов  режим за страната ни не съответства на отличните ни  отношения. Захариева допълни, че очаква визитата на помощник държавния секретар по консулските въпроси Карл Риш през март. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...