Почина Ирина Чмихова

Почина българската певица Ирина Чмихова, един от основателите на българската поп-музика. Информацияза за нейната кончина съобщи певицата Мая Нешкова в социалната мрежа фейсбук.

Почина Ирина Чмихова

«Първата ни естрадна певица и моя учителка — Ирина Чмихова, е починала на 89 г. Светла да е паметта ти, Ирина! Съболезнования на Нюся и Коля!», написа Нешкова във фейсбук.

Ирина Чмихова е българска певица и музикален педагог. Тя е един от основателите на популярната музика в България, пише «24 часа».

Чмихова е завършила Завършва Държавното висше театрално училище (ДВТУ) «Кръстьо Сарафов», което по-късно се преименува във ВИТИЗ и НАТФИЗ. Тя е от класа на проф. Кръстьо Мирски и започва работа като актриса по разпределение в Димитровградския театър. Започва да пее още като студентка през 1950 г., когато в България гостува руският пианист Евгений Комаров, създал музикален квартет в Руския клуб.

Докато е в театъра, участва на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала «България», след което й предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти.

Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена. Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на седем езика: български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Нейни хитове са «Гренада», «Ханум», «Капитан», «Ти пак си мой», «Пълнолуние», «Тригодишна мъка», по-известна като «Синьото елече» и други.

На 32-годишна възраст Ирина Чмихова започва да преподава в отдел «Естрада» на Консерваторията. Сред учениците й са певци като Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Петър Чернев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Мая Нешкова, Христо Кидиков и др.

Коментари:

Зареждане ...