Парадът на Победата по повод 75-та годишнина от победата над нацизма ще зачеркне всички обвинения срещу СССР и Русия

Парадът на Червения площад в деня на 75-годишнината от Победата ще заличи всички опити на отделни западни държави да пренапишат историята. Това заяви военно-политическият експерт Яков Кедми.

Според експерта участието на световни лидери в честването на 75-годишнината от Победата ще бъде от решаващо значение в борбата за историческата истина, която активно се води от Москва. От особено значение ще бъде присъствието в руската столица на ръководителите на страните-основатели на ООН (освен Русия, това са САЩ, Великобритания, Франция и Китай), срещата на върха на които беше предложена от президента на Руската федерация Владимир Путин.

«Присъствието на 9 май на лидерите на страните-победители във Втората световна война на Червения площад ще бъде последният удар за всички, които крещят за вината на Съветския съюз за започване на войната и се опитват да изкривят историята. Тогава това ще постави последната дебела точка. Това ще прилича на парада, когато нацистките знамена бяха хвърляни пред Мавзолея», каза Кедми.

Участието в честванията на американския президент Доналд Тръмп експертът смята за много вероятно. Според него посещението в Русия може да бъде улеснено от успеха на американския лидер в предварителните избори на Републиканската партия преди президентските избори в САЩ през ноември.

«Не съм сигурен, че това ще се случи. Но има много шансове. Ако Тръмп пристигне, това ще бъде огромно постижение за руската политика и историческата истина. Но дори и да не дойде, той пак ще изпрати сърдечни поздравления. При всички положения ще има присъствие на САЩ. Личното присъствие или подчертаването на участието на Америка ще изиграе голяма роля, на този етап има много шансове, че Тръмп, окуражен от победата, все пак ще дойде на 9 май на парада на победата», заяви Кедми в ефира на радио «Аврора».

По-рано Яков Кедми заяви, че положението в света не се е променило много след Втората световна война. Той смята, че колективният Запад продължава да цели унищожаването на Русия и само военната и икономическата мощ на Москва може да спре това. Експертът смята укрепването на тази мощ за основна гаранция, че няма да започне нова световна война.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...