Борисов към Македония и Албания: Оставете вътрешнополитическите борби и се фокусирайки върху пътя ви към Европа

Премиерът Бойко Борисов призова Северна Македония и Албания да изоставят вътрешнополитическите борби и да се фокусират върху своя европейски път. Борисов заяви това в Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността.

Борисов към Македония и Албания: Оставете вътрешнополитическите борби и се фокусирайки върху пътя ви към Европа
Бойко Борисов и Албин КуртиСнимка: Пресслужба на МС

Все повече  усещането е там колегите да разбират колко е важен моментът, че вътрешно-политическите събития нямат никакво значение в тези държави, ако се пропусне този момент“, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес разговаря и със своя косовски колега Албин Курти.

Пред него премиерът изрази надежда, че новото правителство на Косово ще създава условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия.

„Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще“, каза министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че между България и Република Косово няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие. Според него е налице неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма. Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен през 2018 г. от 77,6 млн. евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година.

Премиерът Борисов акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която представлява стратегически интерес за България и ЕС. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ от 94 хиляди лева. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...