Руски експерт: «Ако Ердоган свали руски самолет, ще получи ликвидиране по всички фронтове»

«Ако Турция свали руски самолет над сирийска територия, който уж би могъл да представлява заплаха за турските сили, тогава събитията от 2015 г. ще изглеждат като детска игра», заяви политическият анализатор Кеворк Мирзаян, коментирайки заплахата на Ердоган да сваля всички самолети над Идлиб.

„Този път ще има систематично ликвидиране по всички фронтове. Не бихме искали това, тъй като Турция и Русия сме важни партньори, имаме общи интереси. Но ако турският лидер не изпълни задълженията си, тогава Москва ще действа едностранно“, заяви Кеворк Мирзаян, доцент по политически науки във Финансовия университет на Русия.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви публично: «Самолетите, които бомбардираха цивилни в Идлиб, вече няма да летят толкова свободно.»

Той добави, че няма да се колебае да издаде заповед за удар по цели, които представляват пряка заплаха за турските военни в района. По-рано в сряда той обвини Москва и Дамаск в удари срещу цивилни в Идлиб.

Припомням, че през ноември 2015 г. турските военни свалиха руския самолет Су-24, който според Анкара «нахлул» в турското въздушно пространство. През юни 2016 г. Ердоган официално се извини за унищожаването на руския самолет.

„Ако турският президент едностранно свали сирийски самолет или хеликоптер, ако това се направи в отговор на удар в Сирия, това може да се разбере, ситуацията може да бъде регулирана. Но ако Турция започне систематични агресивни действия срещу Сирия, тогава не трябва да забравяме: в Сирия, в дълбочината на сирийската територия, има турски контролно-пропускателни пунктове, заобиколени от стотици сирийски военни и тогава тези турски войници стават заложници, с които сирийците няма да се церемонят“, — отбеляза Мирзаян.

Експертът отбеляза: Ердоган трябва да убеди собственото си население, че «не предава своите» и защитава турските съюзници в региона.

„Ние разбираме това и сме готови да го приемем като реторика, но не и когато става въпрос за конкретни дела“, добави експертът.

В същото време, според Мирзаян, не трябва да се очаква, че САЩ или други страни от НАТО ще предоставят каквато и да е ефективна военна помощ на Ердоган. По-рано Анкара поиска подкрепа от НАТО за своите действия в Идлиб.

Помощникът на президента на САЩ за националната сигурност Робърт О’Брайън заяви: Американците не смятат да «парашутират» в Сирия и да кажат «Турция, спри това. Русия, спри това“, каза помощникът на Доналд Тръмп.

По-късно обаче държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви на страницата си в Twitter: Специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри ще бъде изпратен в Турция, за да координира отговора на Анкара и Вашингтон на обстрела на турската армия от сирийската армия.

«Ние подкрепяме Турция, нашият съюзник в НАТО», заяви Помпео, цитиран от ТАСС.

„В най-добрия случай САЩ ще кажат на Анкара: „направете отстъпки на кюрдите и ние ще ви помогнем“, отбеляза Мирзаян.

Както знаете, до определен момент сирийско-кюрдските сили за самоотбрана се радваха на сериозна подкрепа от САЩ. Но ако турците направят подобни отстъпки и по някакъв начин коригират плановете си за борба със сирийските кюрди, тогава е възможно САЩ в крайна сметка да „подхвърлят“ нещо на Анкара, предположи Мирзаян.

Но най-вероятно «турците са напълно наясно, че американците няма да изпратят повече войски в Сирия, което означава, че няма смисъл да се пазарят за каквото и да било», добави експертът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...